ASTIM

ASTIM HASTALARINDA GRİPTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Gripten Korunmanın En İyi Yöntemi Aşı Olmaktır

Astımı olan kişiler, astımları hafif olsa veya semptomları ilaçlarla iyi kontrol edilse bile ciddi grip komplikasyonları gelişme açısından daha yüksek risk altındadır. Astımı olan kişilerde şişmiş ve duyarlılaşmış hava yolları görülebili. Grip hava yollarında ve akciğerlerde daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir. Grip astım ataklarını tetikleyebilir ve astım semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir.Grip zatürreye ve diğer akut solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Nitekim astımı olan yetişkin ve çocukların gribe yakalandıktan sonra zatürreye yakalanma olasılığı astımı olmayan kişilere göre daha yüksektir.Astım, grip nedeniyle hastaneye yatırılan çocuklar arasında en yaygın tıbbi durumdur ve grip nedeniyle hastaneye yatırılan yetişkinler arasında en yaygın tıbbi durumlardan biridir.

Astımlı Hastalar İçin Grip Aşıları

Grip aşısı astımlı kişiler için özellikle önemlidir çünkü bu kişilerde ciddi grip komplikasyonları gelişim riski daha yüksektir. Grip aşıları her yıl gözden geçirilir ve değişen virüslere ayak uydurmak için gerektiğinde güncellenir. Ayrıca, aşının sağladığı koruma zamanla azalır, bu nedenle gribe karşı mümkün olan en iyi korumayı sağlamak için yıllık grip aşısı olmak gerekmektedir. Grip aşısı, araştırmaların önümüzdeki sezonda en yaygın olacağını gösterdiği genellikle üç grip virüsüne karşı koruma sağlar. Grip aşıları 2024-2025 sezonu için güncellenmiştir.

Grip aşısından kaynaklanan bağışıklık, aşı olduktan yaklaşık iki hafta sonra devreye girer. Grip aşısının, grip riskini azaltmanın yanı sıra, aşı olan ancak yine de gribe yakalanan kişilerde hastalığın şiddetini azalttığı gösterilmiştir.

Enjektable influenza aşılarının ( grip aşısının) çoğu, astım veya diğer sağlık sorunları olup olmadığına bakılmaksızın 6 ay ve üstü yaşlardaki kişilerde kullanım için onaylanmıştır. Grip aşılarının astımlı kişilerde kullanımına dair uzun yıllara dayanan bir güvenilirlik deneyimi vardır.

Astımı olan kişilerin burun spreyi şeklindeki grip aşısını (yani canlı zayıflatılmış grip aşısı veya LAIV) genellikle kullanmaması önerilmektedir.

Pnömokok Aşısı Olun

Pnömokok aşıları Streptococcus pneumoniae isimli bakterinin neden olduğu hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Astımı olan kişiler zatürre, menenjit ve kan dolaşımı enfeksiyonları gibi pnömokok hastalıklarına karşı korunmak için pnömokok aşılarını yaptırmalıdır.Pnömokok aşısını , influenza aşıları gibi her yıl olmaya gerek yoktur.Pnömokok ve influenza aşıları vücudun farklı yerlerinden aynı gün uygulanabilmektedir. Aşı olmadan önce mutlaka hangi aşı türünün ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında doktorunuzdan bilgi alınız.

Gripten Korunmak için Ek Öneriler

1-Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçının.

2-Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının ; ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın.

3-Bulunduğunuz ortamı havalandırın, temiz hava virüslere maruz kalma riskinizi azaltabilir. Kalabalık kapalı ortamlarda bulunmaktan kaçınınız.

Kaynak: Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD) / Flu & People with Asthma

Ersin Gözcü

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir